Un nuc, plantat ilegal nemijlocit sub conductoatrele liniei electrice aeriene a cauzat electrocutarea mortală a unei persoane

Versiune pentru tipărireVersiune pentru tipărire

Cazul s-a produs în satul Ciucur Mingir din raionul Cimişlia, fiind comunicat la întreprindere pe 26 iulie, curent. În ajun, pe 25 iulie, localitatea dată a fost afectată de o ploaie puternică însoţită de vânt în rafale, care a provocat deconectări avariate ale instalaţiilor electrice. Pe o porţiune a unei linii electrice aeriene (LEA) de 0,4 kV, crengile unui nuc plantat de un sătean în ograda sa nemijlocit sub LEA, fiind agitate de vântul puternic au provocat prin contact direct atingerea conductoarelor aflate sub tensiune, în urma căreia s-au produs scurtcircuite în mai multe locuri. În rezultat, unul dintre cele două conductoare fazice scurtcircuitate, s-a topit şi a căzut la pământ, iar cel de-al doilea a fost deteriorat semnificativ şi atârna pe un singur fir, ambele rămânând  sub tensiune.

 


Conform relatărilor unor martori, victima, o femeie necăsătorită de aproximativ 55 de ani, aflată în stare de ebrietate, a fost văzută în seara zilei de 25 iulie, la aproximativ 22.00, deplasându-se pe drum, în apropierea locului rupturii conductorului. A doua zi dimineaţă ea a fost găsită de vecini aflându-se la pământ, cu un conductor electric pe corp. Despre  acest caz a fost informată poliţia locală, care a şi anunţat colaboratorul  întreprinderii.


Imediat după recepţia acestei informaţii  de către dispeceratul Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A., a fost deconectată prin telecomandă LEA 10 kV de la care se alimentează această localitate şi la faţa locului a fost trimisă o echipă operativă de intervenţie. De notat că nici pe 25 şi nici pe 26 iulie până la accident  de la consumatorii din Ciucur Mingir conectaţi la această linie electrică nu au fost înregistrate avize privind absenţa tensiunii sau ruptură de conductor.
 
Cauza principală, care a condus la producerea acestui accident constă în încălcarea zonei de protecţie a reţelelor electrice prin plantarea unui nuc nemijlocit sub LEA, crengile căruia au provocat,  urmare a intemperiei manifestate prin vânt puternic şi ploaie torenţială,  deteriorarea conductorilor şi căderea unuia la pământ . De asemenea, apropierea persoanei la o distanţă inadmisibilă de conductorul rupt, aflat sub tensiune.
 
Pentru evitarea pe viitor a unor situaţii de risc de producere a electrocutării persoanelor, Î.C.S. “Red Union Fenosa” S.A atrage atenţia populaţiei asupra necesităţii respectării stricte a regulilor de securitate în raport cu instalaţiile electrice pe perioada intemperiilor sau avariilor în reţea. Iată care sunt acestea: 

  • ocoliţi conductoarele electrice căzute accidental la pământ sau care atârnă avariat de pe piloni sau copaci;
  • nu atingeţi conductoarele electrice rupte şi căzute la pământ;
  • marcaţi locul rupturii de conductor electric şi asiguraţi paza acestuia până la intervenţia electricienilor, pentru a restricţiona astfel accesul persoanelor şi a animalelor domestice în zona de risc de electrocutare;
  • nu interveniţi în instalaţiile electrice, deoarece aceste acţiuni vă pun în pericol viaţa. 

 

Despre orice incident informaţi in regim de urgenţă furnizorul de energie electrică  prin următoarele metode:

 

De asemenea, Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A. atrage atenţia populaţiei şi agenţilor economici asupra necesităţii respectării stricte a prevederilor Hotărârii de Guvern cu privire la protecţia reţelelor electrice, care prevede în mod expres interzicerea plantării copacilor în apropierea LEA.

 
Departamentul Relaţii Externe şi Comunicare
Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A.
 
10.08.2017